alap01
bemutatkozas
galeria
kontakt
alap02
no01
no02
no03
no04
no05
no06
no07
alap05
alap04
alap03

ÖNÉLETRAJZ

1953-ban születtem Budapesten.
A gimnázium, illetve a magyartanárom, Szabó András, meghatározó volt számomra. Ott kerültem szoros kapcsolatba a művészettel. Érettségi után nyomdaipari szakiskolát végeztem, majd hosszú időn keresztül különböző könyvkiadóknál (Múzsák, Corvina, Agora) dolgoztam tervezőként, illetve grafikusként. Prof. Wunderlich tanítványa voltam a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskolán.

A 80-as években az Agora szalon kiállítója voltam. Az Art-el társulatába tartoztam 70-es évek közepétől. Rendszeresen részt vettem az Agora nemzetközi képzőművészeti találkozó munkájában. 1997-ben jött létre a Dúzsi Művésztelep, amelynek indulástól résztvevője vagyok a mai napig. 2007-től az Ercsi Művésztelepen segítem minden nyáron a festők munkáját. Rendszeresen állítok ki a Muravidék Kulturális Egyesület képzőművész szekciójával. Részt veszek a Miskolci Grafikai Biennálé, a Kisgrafikai Biennálé, a Salgótarjáni Rajztriennálé kiállításain. Több száz kiállítást tudhatok magam mögött, úgy itthon, mint Európa sok nagyvárosában. Jó néhány pályázaton értem el eredményeket.

1998 márciusában hoztam létre a Nyitott Műtermet, a III. számú Szociális Szolgáltató Központ (Nyugdíjasház) I. emeleti használaton kívüli büféjében, amit azóta is vezetek. A műterem eredeti célja egy egyszerű kuriózumteremtés volt: bárki, idős vagy fiatal akár az utcáról is, bejöhessen és beleszagolhasson egy festőműterem illatába, megismerhesse az itt zajló munkát, találkozhasson egy festővel, hogy számára érthetőbbé váljon a művészet miszticizmusa. Az évek folyamán, főleg idősek, nyugdíjasok csoportjává alakult, akik több–kevesebb rendszerességgel járnak a műterembe alkotni.
Már tizenöt éve foglalkozom idős emberekkel, művészettel kapcsolatos előadásokat tartok számukra, segítem őket a napi művészeti tevékenységükben, szinte művészetterápiaként. 2005 novemberében előadást tartottam Darmstadtban a „Quo vadis Europe” című nemzetközi konferencián. Résztvevője és előadója voltam az I. és II. Művészetterápiás Világkongresszusnak (2006, 2011), Rendszeresen írok cikkeket (Múzsák Művészeti Magazin, Metropol, Lupe Magazin, stb.) a művészetről, illetve az idősek művészeti tevékenységéről különböző lapokban. 2007. őszén Pro Urbe Erzsébetváros kitüntetést kaptam Erzsébetváros közösségét szolgáló képzőművészeti és kultúraközvetítő munkámért.

Letölthető tanulmányok, előadások:

Győrffy Sándor: Változások (megnyitó-szöveg, 2007)
Győrffy Sándor: Táj-változatok (megnyitó-szöveg, 2009)
I. Művészetterápiás Világkongresszus (előadás, 2006)
II. Művészetterápiás Világkongresszus (előadás, 2011)
Quo vadis, Europe konferencia (előadás, 2005)
Novotny Tihamér Ghyczy Györgyről (cikk, 2012)
Interjú (2007)

Ghyczy György hivatalos Youtube csatornája: www.youtube.com/ghyczygyuri

ghyczygyuri@gmail.com
www.ghart.x3.hu
facebook.hu/ghyczygyörgy
side06
side07
side04
side10
side09